Strafurnica si pronuntia corecta a copiilor

Strafurnica si pronuntia corecta a copiilor

Dupa varsta de 4 ani, copiii ar trebui sa aiba o pronuntie in proportie de 90% corecta, in conditiile in care nu sunt prezente alte probleme de sanatate. Evident ca fiecare copil este unic si se dezvolta diferit de alti copii, in ritmul propriu, dar dupa aceasta varsta specialistii recomanda parintilor sa acorde mai multa atentie pronuntiei copiilor si sa intervina daca este cazul.
Cand fetita mai mare avea 4 ani si 7 luni am descoperit primul volum al cartii „Strafurnica si prietenii sai”, o carte care ne-a fost foarte utila. Incepusem sedintele de logopedie de 2 luni pentru a ne asigura ca „r”-ul, „l”-ul si siflantele urmau sa apara in exprimarea ei, pronuntate corect si nu inlocuite cu „i” sau alte variante „inedite” sau „sarite” pur si simplu 😊. In paralel cu sedintele de logopedie, logopeda ne-a recomandat sa lucram acasa fel de fel de jocuri de pronuntie si dezvoltare a atentiei fonice, iar cartea cu Strafurnica a fost o sursa valoroasa.
Cartea este un abecedar al pronuntiei, un manual de dictie pentru copiii de la 3 la 12 ani. Autoarea, Carmen Ivanov, este trainer acreditat si unul dintre cei mai cunoscuti profesori de dictie de la noi din tara, cu peste 15 ani de experienta in cursuri si specializari de dictia limbii romane, presa, radio, TV si aparitii live.


"Imbunatatirea dictiei copiilor este esentiala mai ales in primii ani de viata, pentru ca asa cum se vor obisnui sa vorbeasca de la inceput, asa o vor face si in viata de adult. Fiecare parinte trebuie sa faca un efort sustinut pentru a corecta defectele de vorbire ale copiilor si a le da o sansa reala de a se face auziti si intelesi atunci cand vor creste." - Carmen Ivanov


Pentru ca este un manual menit sa fie folosit acasa, in pereche parinte-copil, si pentru ca nimeni sa nu se plictiseasca 😊, autoarea l-a structurat foarte practic: o parte teoretica si o parte aplicativo-distractiva.

Ca parinti, am apreciat mult si partea teoreticanotiuni de psihologia vocii, de dictie, despre aparatul fonator, tonul si volumul vocii, asimilarea sunetelor, defecte de vorbire. Le-am parcurs inainte de a incepe sa lucram cu Ilinca din carte. Nu veti gasi termeni ermetici de specialitate, notiunile sunt explicate si adaptate scopului unui parinte care doreste sa isi ajute copilul sa se exprime corect.

 

Partea aplicativo-distractiva reprezinta 90% din manual si cuprinde exercitii “incurca limba” si 20 de povesti ilustrate captivante cu Strafurnica.

Exercitiile “incurca limba” sunt 43 la numar, provocatoare si antrenante, de rostit “repede, de trei ori si fara oprire”. Exemple:

  1. Sase sasi in sase saci.

  2. Cupa cu capac, capac cu cupa

  3. Stanca sta-n castan cu Stan.

Trecand la povesti - Ilinca le-a adorat! Aflam ca Strafurnica este o furnica foarte, foarte batrana si are o multime de prieteni - animale, pasari si insecte. Fiecare poveste prezinta cate un prieten de-al Strafurnicii si, in acelasi timp, are ca scop “optimizarea mecanismelor de articulatie” a anumitor sunete.

Sunt povesti cu morala, ilustrate viu si atragator. Copiii se amuza ascultand pataniile personajelor, indragesc dialogul bogat si istet si ajung sa repete rimele jucause:

“Zibi, zubi,
zobi cu dungi,
Eu sunt Zimba
roz cu dungi,
Zibi, zubi,
zobi cu zungi
Si mananc
bezele-n dungi.”

Exercitiile care insotesc povestile sunt bine structurate si extrem de utile, iar copiii le executa cu mare drag, in joaca. De exemplu:

  • povestea “Strafurnica si melcul codobelc” are ca scop optimizarea mecanismelor de articulatie pentru consoana “m”;

  • povestea “Strafurnica si jderul magician” are ca scop optimizarea mecanismelor de articulatie pentru sunetul “j”;

  • povestea “Strafurnica si sarpele care nu putea sa sasaie” are ca scop optimizarea mecanismelor de articilatie pentru consoanele “ș” si “j”.

Fiecare poveste incepe cu un scurt text, recomandat a fi rostit de catre copil tinand “un creion in pozitie orizontala, in spatele caninilor, pentru optimizarea mecanismelor de articulatie” a sunetului vizat. “Dupa ce a fost rostit cu ajutorul creionului in gura, textul trebuie rostit cu voce tare, fara creion. In cazul in care copilul nu stie inca sa citeasca, textul va fi parcurs de catre parinte cu voce tare in asa fel incat copilul sa poata repeat anumite cuvinte care contin sunetul” vizat.


Noi am citit si lucrat cateva luni bune din carte, va imaginati de cate ori am citit fiecare poveste, fiind 20 in total. Acum lucram din carte cu fetita mai mica de 5 ani.😊

Intre timp, dupa ce noi rezolvasem problema de pronuntie a Ilincai, autoarea Carmen Ivanov a realizat volumul 2 al cartii, intitulat “Strafurnica in cautarea Atlantidei”.


Acesta se adreseaza copiilor de la 4 la 14 ani. Copiii o regasesc pe Strafurnica in lumea subacvatica, intr-o aventura palpitanta si plina de mistere, alaturi de vietuitoare marine inedite, precum rechinul vegetarian Rico, piratul Galbenus, caracatita scriitoare Pus-Pus, foca Roca, pestii spada Taco si Paco. Cele 16 capitole ale cartii sunt presarate cu jocuri de cuvinte care ii vor provoca pe copii. Ilustratiile cartii sunt captivante si pline de culoare.
Parintii vor regasi si in acest volum partea teoretica, precum si sfaturi utile si avizate in domeniu, alaturi de exercitii “incurca limba” provocatoare.


Si, pentru ca Strafurnica este foarte indragita, autoarea a realizat, cu ajutorul ilustratorului celor 2 carti, cartea de colorat “Coloreaza cu Strafurnica”, pentru copiii de la 2 la 6 ani.

Copiii vor regasi in cartea de colorat personajele din cele 2 manuale de dictie si isi vor putea imbunatati pronuntia cu ajutorul versurilor ritmate si provocatoare care insotesc fiecare imagine de colorat.


Dupa cum vedeti, cartile au Strafurnica au multe valente: ne ajuta sa rezolvam problemele de pronuntie ale copiilor si sa petrecem timp impreuna, dar dezvolta si creativitatea si simtul artistic al copiilor si ii invata modele de comportament potrivite.

Date tehnice manuale de dictie: 200 de pagini / fiecare, coperte cartonate, format 13 x 20 cm
Date tehnice carte de colorat: 74 de pagini, coperta brosata, format 17 x 24 cm

Cartile se gasesc in librarie AICI.

-- Va recomandam si articolul De ce este important sa le citim copiilor


Comentarii