Cum alegem carti care sa fie pe placul copiilor?

Cum alegem carti care sa fie pe placul copiilor?

Bucuria lecturii se descopera cu ajutorul cartilor “potrivite”. Cu cat copiii au mai multe carti in jurul lor, cu atat cresc sansele ca ei sa le remarce.

Insa cum alegem cartile “potrivite” pentru copii? Maya Angelou, scriitoare si poeta americana, spunea ca “orice carte care ii ajuta pe copii sa citeasca din placere este potrivita pentru ei.” Si are dreptate – o carte buna este o carte pe care copilul o citeste cu placere! Asa ca ajungem la alta intrebare: “Cum alegem carti care sa fie pe placul copiilor?” Am incercat sa raspundem la aceasta intrebare in cele ce urmeaza:

Bebelusii si copiii mici pana in 2 ani prefera cartile cu imagini mari, simple, alb-negru in primele luni de viata, apoi colorate, cu cateva cuvinte sau fara cuvinte, cartile cu povesti scurte cu imagini si cartile cu versuri simple. Ei mai prefera si cartile care se pliaza, cartile cu texturi si insertii diverse sau care scot sunete cand se apasa pe ele. Cartile textile sunt foarte practice si ele pentru ca rezista la fel de fel de manevre, la ros si la mestecat 😊

Bebelus si carte textila

Copiilor de la 2 la 5 ani le plac, in general, cartile ilustrate, cu povesti si imagini sugestive si care pot fi citite repede. Le mai plac si cartile mini-enciclopedii, informative, pe diferite teme, cu multe imagini reale.

Majoritatea copiilor invata sa citeasca intre 6 si 9 ani. Le plac in continuare cartile ilustrate si multi dintre ei incearca sa citeasca singuri cartile care le erau citite cand erau mai mici! Dupa ce progreseaza si ajung la cartile mai ample, cu capitole, au autori preferati si uneori vor sa citeasca numai cartile acestora! Printre preferintele lor mai sunt: cartile de retete, cartile de activitati practice, cartile “cum sa…”, cartile cu glume si enciclopediile despre subiectele preferate.

Dupa varsta de 12 ani, copiii care citesc regulat isi pot alege singuri cartile. Le putem sugera autori noi sau autori care scriu intr-un stil asemanator cu autorii lor preferati. Multi se indreapta spre carti care descriu provocarile varstei lor, iar altii evadeaza in cartile fantastice.

Alegerea cartilor este o abilitate utila in viata. Este bine sa ii ghidam pe copii in alegerea cartilor, sa ii incurajam, sa discutam cu ei despre preferintele lor in privinta lecturii.
fetita care rasfoieste o carte
-- Va recomandam si: Magia cartilor ilustrate


Comentarii