De ce este important sa le citim copiilor? (partea I)

De ce este important sa le citim copiilor? (partea I)

Momentele dedicate lecturii sunt minunate, pline de caldura, copiii se simt iubiti si pusi in valoare, simt ca toata atentia noastra le este dedicata. Totodata, aceste momente pun si bazele abilitatii de a citi a copiilor.

Copiii carora li se citeste in fiecare zi, inca de cand sunt bebelusi, vor dezvolta in mod natural aceste abilitati si, pe masura ce vor creste, vor descoperi ca se si distreaza in timp ce asculta povesti sau versuri pentru copii. Le va fi mai usor sa invete sa citeasca la scoala, chiar unii dintre ei vor invata sa citeasca inainte de a ajunge pe bancile scolii. Vor indragi lectura si vor avea rezultate bune la scoala, intrucat vor avea un vocabular bogat, vor sti sa asculte, vor avea o cultura generala care le va permite sa inteleaga mai bine continutul lectiilor si sa participe in mod activ la discutiile din clasa.

 
→ Recomandare: descoperiti cartile din categoria Primele carti - pentru copii de 1-4 ani

Cum incepem sa le citim copiilor? Unii dintre noi nu intampina nicio dificultate, o fac degajat, natural; altora insa li se poate parea ciudat sau jenant. Important este sa incepem cat mai devreme, astfel incat sa invatam si sa ne obisnuim si noi, ca parinti, cu aceasta activitate.

 

Pozitia este importanta atunci cand incepem sa citim unui copil: pe canapea, in gradina, pe o patura, la malul marii sau pe balcon – sa aveti lumina buna, sa nu va fie nici voua, nici copilului frig, cald, foame sau sete sau sa aveti alte disconforturi.

 

Cititi expresiv. Folositi-va vocea, ochii si mimica si, daca este nevoie, si restul corpului. Pronuntati cuvintele corect, faceti pauze, controlati-va ritmul vorbirii si felul cum accentuati unele cuvinte sau fraze. Strangeti sau deschideti larg ochii ca sa exprimati teama sau amuzamentul. Zambiti, incruntati-va sprancenele ca sa aratati ca va ganditi, dati din cap daca sunteti de acord cu replica unui personaj.

 

Nu cititi prea repede. Unele pasaje trebuie citite mai repede, pentru ca asa impune actiunea povestii (daca un personaj se grabeste sau este panicat, de exemplu), dar, in general, este indicat sa cititi mai lent decat de obicei. Creierul copiilor proceseaza mai lent cuvintele si are nevoie de timp ca sa inteleaga actiunea si sa puna intrebari.

 

Incurajati-va copiii sa participe, sa puna intrebari despre povestea care le este citita, sa isi spuna parerea legat de continuarea ei. De exemplu, cand cititi o poveste pentru prima data, incepeti cu coperta cartii, cititi-i titlul si numele autorului, observati impreuna imaginea de pe coperta si jucati-va incercand sa ghiciti subiectul povestii.

 

Cititi povestea la fel de fiecare data. Copiii au memorie contextuala, retin actiunea povestii si succesiunea episoadelor in functie de cum li s-a citit prima data. Astfel, pot chiar sa “citeasca” singuri povestea.

Partea a II-a a articolului o gasiti AICI.

 
-- Va recomandam si: Magia cartilor ilustrate

Comentarii