De ce este important sa le citim copiilor? (partea a II-a)

De ce este important sa le citim copiilor? (partea a II-a)

In acest articol vom afla CE si CUM putem citi copiilor cu voce tare.
Prima parte a articolului o gasiti AICI.

Atunci cand alegem o carte pe care sa le-o citim copiilor, prima intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem este: MIE imi place cartea pe care vreau sa i-o citesc copilului?Copiii isi dau seama, instinctiv, daca unui adult ii place ceva sau doar se preface. Uneori, copiii reactioneaza diferit la lectura unei carti fata de cum ne-am astepta noi. Copiii au si ei gusturi, dar se poate si intampla sa nu fie pregatiti inca pentru o anumita carte. Nu este nicio problema daca abandonati o carte sau daca nu o terminati, incercati alta. Pe de alta parte, daca o carte ii place foarte mult copilului, pregatiti-va sa o cititi de nenumarate ori.

Faceti un exercitiu si cititi cu voce tare cateva fraze din cartea aleasa, fara sa aveti copiii alaturi. Va place ce auziti? Este interesant? Daca felul in care este scrisa o carte nu va trezeste interesul sau daca, pur si simplu, nu suna bine, atunci cu siguranta nu va trezi nici interesul copiilor.

Gasiti in cartea aleasa acel “ceva” care sa va trezeasca atentia, sa va faca curiosi? Copiii mai mici vor gasi in carte o fraza sau poate ceva ascuns in imagini care sa ii tina conectati la lectura? Copiii mai mari vor gasi o idee sau o actiune la care sa se gandeasca, despre care sa vorbeasca sau de care sa isi aminteasca dupa lectura cartii? Cartea cuprinde fapte/actiuni care fac referire la un punct de interes al copiilor sau ii fac curiosi in vreun fel?


Va recomandam: Importanta povestilor in primii ani de viata

CUM citim copiilor cu voce tare

Numeroase studii indica faptul ca lectura cu voce tare zilnica este modalitatea cea mai eficienta prin care parintii isi ajuta copiii sa devina cititori pasionati.
1. Lasati-i pe copii sa aleaga cartea
Este greu pentru un copil sa aleaga o carte atunci cand vede doar cotorul cartii pe raftul bibliotecii. De aceea, este recomandat ca, pentru copiii mici, sa expuneti cartile astfel incat sa fie vizibile copertile. Copiii mici sunt atrasi de copertile cartilor, iar expunerea lor cat mai vizibila ii va ajuta sa aleaga.

2. Nu evitati cartile ilustrate, fara cuvinte!
Cand cititi o carte ilustrata, fara cuvinte, intrebati-i pe copii:
- Ce crezi ca se intampla aici? (intelegere)
- De ce crezi acest lucru? (argumentare)
- Ce crezi ca se va intampla? (anticipare)
- De ce? (dezvoltarea vocabularului si a exprimarii orale)

3. Incepeti treptat
Cu cat copiii sunt mai mici cu atat ei vor fi atenti mai putin timp. Cand le cititi pentru prima data, vor fi atenti un interval scurt de timp. Pe masura ce veti continua sa le cititi, ei vor reusi sa fie atenti din ce in ce mai mult timp.
La inceput, alegeti carti scurte, cu text usor. Apoi, cand observati ca pot fi atenti mai mult timp, puteti aborda si carti mai lungi.

4. Jucati-va cu vocea
Daca in carte sunt mai multe personaje, incercati sa cititi cu o voce mai groasa replicile unuia si cu o voce mai subtire replicile altui personaj sau vorbiti cu accente diferite.
Cand in carte apare un zgomot, imitati-l cat puteti de bine; copiii vor fi incantati daca vor auzi “Buuuum!” sau o voce de animal.
Folositi tonalitati diferite: pentru pasajele triste, folositi o tonalitate mai joasa, pentru cele fericite, una corespunzatoare.

5. Cititi din nou si din nou

Este posibil sa nu va placa sa cititi aceeasi carte de nenumarate ori, dar aceasta lectura repetata ii ajuta pe copii sa isi dezvolte exprimarea orala si capacitatea de intelegere.
Daca v-ati plictisit sa cititi aceeasi carte, incercati sa o cititi altfel, pe alta tonalitate, sau incercati sa va opriti la un moment dat si sa ii rugati pe copii sa spuna ce cuvant urmeaza.

6. Cititi-le cu voce tare si copiilor mai mari
Lectura cu voce tare nu este distractiva numai pentru copiii care nu stiu inca sa citeasca singuri. Copiii de orice varsta prefera sa asculte decat sa citeasca singuri.

7. Explicati-le unele cuvinte noi
Nu este indicat sa va opriti din lectura si sa explicati toate cuvintele necunoscute. Explicati doar cateva, maximum jumatate, cuvinte neintalnite pana atunci de copii; de fiecare data cand recititi cartea explicati alte cuvinte.

Surse bibliografice: www.scholastic.com, www.readingrockets.org, www.pre-kpages.com

Comentarii