Magia cartilor ilustrate

Magia cartilor ilustrate

Cartile ilustrate sunt magice, ele reprezinta primul pas al copiilor in lumea literaturii. In timp ce le citim copiilor cu voce tare, cream impreuna povesti, mereu altele, discutam despre ce citim, ne spunem atat noi, cat si cei mici parerea, raspundem la intrebari  - totul pornind de la o carte cu poze, cu text putin sau fara text deloc. In acest fel, copiii inteleg povestea pe care le-o citim si mecanismul unei povesti, in general. Practic “rescriem” povestea de fiecare data cand o citim, pentru ca nu exista doua lecturi identice ale unei carti, oricat de scurta ar fi povestea.

Magia continua! Cartile ilustrate contin rime amuzante, cu ajutorul carora copiii descopera muzicalitatea limbii. Repetitiile frecvente si jocurile de cuvinte sunt amuzante si ele si ii atrag pe copii in poveste. Putinele cuvintele folosite in aceste carti sunt importante si au impact major asupra dezvoltarii capacitatii de intelegere si limbajului copiilor.


Si ajungem si la imagini! Asociind cuvintele citite de noi cu imaginile vazute pe pagina, copiii inteleg povestea, o descopera, o inventeaza uneori si invata sa se bucure de ea. Urmaresc cu degetul personajele pe pagina si stiti prea bine ce bucurosi sunt cand cuvintele citite de noi se suprapun cu imaginile “citite” de ei pe aceeasi pagina! Practic, ei invata sa “citeasca” imaginile!

Si, ca magia sa fie desavarsita, sa nu uitam ca o carte ilustrata ii duce pe copii in alta lume, ii invata cum este sa fie altcineva si sa vada viata si din alte perspective – cu alte cuvinte ii invata pe copii empatia, o calitate umana esentiala.


In concluzie, ingredientele magiei cartilor ilustrate pentru copii sunt: o poveste + text putin, dar jucaus + imagini care sunt prietene cu textul + empatie + multa, multa iubire. De ultimul ingredient nu am amintit mai sus pentru că el este "motorul" întregii magii, fără iubire şi timp petrecut alături de copiii noştri cărţile ilustrate nu prind viaţă.

Iar ca sa testati magia, va propunem o selectie de carti ilustrate...magice. Lectura placuta!

-- Va recomandam si: De ce este important sa le citim copiilor si Poezia si educatia copiilor - Victoria Furcoiu

Foto: pixabay.com

Comentarii