Ce trebuie sa stie copiii despre bani?

Ce trebuie sa stie copiii despre bani?

Atitudinea celor mici fata de bani se construieste de la varste foarte fragede, treptat, in familie. 

Va prezentam cateva lucruri de baza pe care copiii ar trebui sa le stie despre bani, iar acestea reprezinta raspunsurile la 4 intrebari scurte:

1. Cum se castiga banii?
Prea usor spunem “Banii nu cresc in copaci“, dar oare copiii nostri stiu de unde provin banii cu-adevarat? Unii cred ca banii vin de la banca, insa este datoria noastra, de parinti, sa le spunem ca banii sunt rezultatul muncii depuse si ca, daca mama sau tata nu muncesc, nu vom avea bani pentru jucarii, haine, mancare, vacanta si alte lucruri care se platesc.


Copiii trebuie sa traiasca ei insisi experienta muncii depuse si recompensate cu bani. Nu recompensati prin bani treburile zilnice din casa la care trebuie sa contribuie si copiii, dar incercati sa gasiti anumite sarcini pe care copiii sa le faca si sa primeasca bani.


2. Cum se economisesc banii?
Sa nu va mirati ca, daca au o moneda in buzunar, copiii vor vrea sa o cheltuiasca imediat. Daca le spuneti sa stranga acei bani pentru facultate sau ca sa-si cumpere o masina, nu vor fi  motivati pentru ca scopul economisirii este prea indepartat in timp, prea abstract pentru ei. Insa, daca le spuneti ca isi pot cumpara o jucarie pe care si-o doresc demult, aveti sanse mai mari sa ii motivati; vedeti impreuna cat costa acea jucarie si faceti un plan de economisire de genul “intr-o luna ti-o vei putea cumpara daca economisesti x lei pe saptamana”.

3. Cum se cheltuiesc banii?
Putem stabili inainte de a pleca de acasa ce cumparam si de ce bani dispunem, propunandu-le si copiilor sa isi aleaga un lucru-maximum doua, care sa se incadreze in bugetul iesirii. In acest fel, nu vor alerga printre rafturi si nu vor cumpara orice impulsiv, numai de dragul de a cumpara.


4. Cum impartim banii cu altii?
Este minunat sa imparti ce ai cu altii care au nevoie. Incurajati-i pe copii sa ajute persoanele nevoiase intrucat oricand se pot regasi in situatia lor. Implicati-i in campanii de donatii catre spitale de copii sau orfelinate sau pur si simplu oferiti impreuna din ce au ei (jucarii, rechizite, mancare) unui copil sau unei familii nevoiase de pe strada sau din scoala lor. Nu ii incurajati sa ofere bani cersetorilor de pe strada despre care nu stiti nimic.


In concluzie: Banii sunt fascinanti, putem cumpara cu ei mancare, haine, servicii, activitati si vacante. Tot ei insa ne pot da insomnii, griji si stres. Nu vom putea rezolva noi toate impasurile financiare pe care le pot avea copiii nostri in viitor, ca adulti, dar ne putem stradui sa le punem bazele unei educatii financiare solide invatandu-i cum se castiga banii, cum se economisesc, cum se cheltuiesc si cum se impart cu altii aflati in nevoie.

Sursa imagini: pixabay.com

 

Taguri:

Comentarii