Educatie financiara prin povesti pentru copii

Educatie financiara prin povesti pentru copii

Educatia financiara a copiilor este extrem de importanta pentru dezvoltarea armonioasa a acestora, dar, din pacate, la noi in tara acest aspect este foarte putin dezvoltat.

Am fost curioasa si bucuroasa in acelasi timp cand am aflat de aparitia cartii "Maruntila si Bancnotila" scrisa de Roxana Bucur (specialist in stiintele educatiei si consultant financiar) si ilustrata de Doriana Marasoiu. Cartea se adreseaza copiilor prescolari si scolari mici, intre 4 si 9-10 ani, are structura unui basm si ilustratii mari si expresive, prezente atat in cartea care contine povestea, cat si in cartea de colorat care o insoteste.


Regasim in carte un limbaj potrivit copiilor de gradinita si de scoala primara, iar firul actiunii povestii si ilustratiile inspirate fac din aceasta carte inedita in Romania un instrument foarte util in introducerea in educatia copiilor a primelor notiuni financiare si un pretext pentru discutii si exercitii practice in familie.


In timp ce citeam povestea cu fetitele mele de 5 si 9 ani, am facut pauze ca sa discutam despre notiuni si concepte ca: monezi, bancnote si diferenta dintre ele; ideea de economisire fata de risipa si consecintele fiecarei actiuni; recompensa; ideea de asociere pentru a spori profitul unei activitati.
Fetelor le-au atras atentia si numele persoanajelor (Maruntila, Bancnotila, Bogatas, Prosperitate, Avutie, Idei Bune) si denumirile locurilor (Regatul Sa Facem sau Regatul Neexploatat).
In cartea de colorat, succesiunea imaginilor respecta actiunea din poveste, ceea ce ajuta la fixarea firului epic, dar si la identificarea personajelor. Aveti ocazia sa mai spuneti o data povestea cu cuvintele voastre rasfoind cartea de colorat :)


Cartea are la final o scurta rubrica "Stiati ca?" in care sunt prezentate curiozitati si informatii inedite despre lumea banilor, pe intelesul copiilor.


Va recomandam rubrica speciala din librarie dedicata educatiei financiare a copiilor.

Va recomandam si articolul Cele 4 lucruri pe care este bine sa le stie copiii despre bani

Comentarii