Pregatirea pentru prima tabara, in 10 pasi

Pregatirea pentru prima tabara, in 10 pasi

Oare copilul meu este pregatit sa mearga in prima lui tabara? Nu exista o varsta standard pentru acest "eveniment" – unii copii pot fi pregatiti inca de la 5-6-7 ani, altii mai tarziu.


Va oferim mai jos 3 indicii utile ca sa ne dam seama daca avem un copil pregatit sau nu pentru prima tabara siiiii, daca raspunsul este afirmativ, am scris si 7 recomandari pentru pregatirea propriu-zisa de prima tabara :)


1. Ii place sa doarma la prieteni sau la rude si
nu duce dorul familiei pe perioade scurte de timp?


2. Are prieteni care merg in tabara?
Ar fi bine sa te asiguri ca are cel putin un prieten sau o cunostinta care va merge in aceeasi tabara. Si ar fi si mai bine daca respectivul prieten a mai fost intr-o tabara inainte de aceasta si ii poate povesti si copilului tau la ce sa se astepte.

3. Tu esti pregatit, ca parinte, sa iti trimiti copilul in tabara? Nu il va ajuta pe copil ca tu, ca parinte, sa ramai acasa si sa iti faci griji in fiecare clipa. Nu accepta sa il trimiti in tabara daca ai vreo indoiala sau vreo temere, de orice fel ar fi aceasta – lamureste-le si apoi da-ti acordul legat de plecare.


Daca ati decis ca atat copilul, cat si tu, ca parinte, sunteti pregatiti sa faceti acest pas, iata cum il poti ajuta inainte de plecare:


1. Faceti repetitii acasa.
Roaga-l pe copil sa doarma in alta camera decat in camera lui si intr-un sac de dormit, ca sa vezi cum se descurca in alte conditii decat cele cunoscute. Intreaba-l ce probleme sau intrebari are legat de aceasta experienta si lamuriti-le a doua zi.


2. Gaseste tabara potrivita pentru copilul tau.
Este foarte important sa gasesti tabara potrivita, avand in vedere ca aceasta va fi prima experienta a lui de acest fel. Gaseste o tabara care se potriveste cu interesele si preocuparile copilului tau. Documenteaza-te suficient inainte sa iei o decizie. Poate ar fi bine sa nu il trimiti intr-o locatie aflata prea departe de casa, astfel incat copilul sa nu simta departarea prea acut, iar tu sa poti ajunge repede la el in cazul in care are nevoie de tine.


3. Incepe cu o tabara de scurta durata, de 5 sau 6 zile.

4. Inscrie-l in tabara impreuna cu un prieten.
Daca stie ca va avea alaturi un prieten, copilul nu va mai resimti teama de necunoscut, iar dorul de casa nu ii va mai da atat de mult de furca. In plus, prezenta unui prieten ii va da incredere copilului tau sa se bucure la maximum de experienta unica pe care o traieste.

5. Implica-l pe copil in pregatirea plecarii in tabara (cumparaturi, bagaje etc.). Atitudinea este esentiala! Transmite-i copilului entuziasmul plecarii in tabara.

6. Povesteste-i experientele tale frumoase din tabere.
In acest fel, il vei motiva sa isi doreasca sa aiba si el propriile experiente memorabile.


7. Pune-i in bagaje o surpriza.
Dupa ce ati terminat de facut bagajele, strecoara-i o surpriza intr-un buzunar al rucsacului. Se va bucura sa descopere jucaria preferata sau un mesaj dragut cand va deschide bagajele.


 Sursa imagini: pixabay.com

Comentarii